Mit jelent a vízmentes főzés?

2012/10/31

A vízmentes főzés – amit minimális vízzel történő főzési eljárásnak is nevezünk – egyedülálló módszer, és azt jelenti, hogy az ételek saját levükben vagy szaftjukban készülnek. Így vagy nagyon kevés, vagy semennyi hozzáadott vízre nincs szükség.

A vízmentes főzés előnyei:

-          a főzés egyszerűbb: csak tegye az alapanyagokat az edénybe, állítsa be a hőmérsékletet és az időt, és hagyja elkészülni az ételt.

-          rövidebb főzési idő: a vízmentes főzésre alkalmas minőségi edényeket úgy tervezték meg, hogy a hőt talpuk teljes felületén, majd az oldalukon is átvegyék, így az étel minden irányból kap hőt, ezáltal a főzés ideje lerövidül a hagyományos főzési módszerekhez képest. 

-          gyors és könnyű tisztítás: a rozsdamentes acél edények többrétegű szendvicstalppal illetve rézmaggal rendelkeznek, amely egyenletesen oszlatja el a hőt az edény talpának teljes felületén, és az oldalain. Az egyenletes hőeloszlás lehetővé teszi, hogy az ételek ne égjenek oda és ne ragadjanak le.

-          alacsonyabb zsírtartalom: mivel nem szükséges zsiradékot vagy olajat hozzáadni az ilyen módszerrel készülő ételekhez, azok kevesebb kalóriát és koleszterint fognak tartalmazni.

-          nagyszerű íz: az ételek saját levükben főnek, ami sokkal intenzívebb természetes ízt eredményez.

-          magas tápanyagtartalom: a vízmentes főzés során készülő ételek - szemben a hagyományos főzési módszerek eredményével - sokkal inkább megőrzik vitamin- és ásványi anyag tartalmukat. Ha az étel vízben fő, elveszti tápértéke egy részét, hiszen ezek a főzővízbe oldódnak - amit sok esetben egyszerűen kiöntünk! Vízmentes főzés során a vitamin- és ásványi anyag tartalom 98%-át megőrzik ételeink, hiszen nem kerülnek vízzel közvetlen kapcsolatba.

Amikor edényt szeretne vásárolni vízmentes főzéshez, mindenképpen rozsdamentes acélra essen a választása, amelynek rézmagja a hőt egyenletesen elosztja.

A fedőt is ellenőrizze, tökéletesen illeszkedik-e, hogy a főzés során gőzzáró réteget képezzen.

Főzés közben ne emelgesse szükségtelenül a fedőt. Ha így tesz a gőzzáró réteg kialakulása után, a gőz kiszökik, és új rétegnek kell képződnie, amitől viszont hosszabbodik a főzés ideje.

Ha követi ezeket az egyszerű utasításokat, sok egészséges, egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételt fogyaszthat.

Kapcsolódó kategóriák

Utoljára megtekintett termékek