Késeink ápolása

2017/06/20

Késeink ápolása
 
Nem elég megtalálni a Nekünk megfelelő, kézreillő, kényelmes konyhai munkaeszközt, de nagyon fontos tudni hogyan tartsuk karban. Összeírtunk öt dolgot, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy késünket hosszan tudjuk használni.
 
 
Tiszítás
Minden esetben kézzel mossuk el késeinket, ne rakjuk be a mosogatógépbe. Tartós hő, erős vegyszerek, és a mosogatógében való összeütközések más fémekkel eltompítják az élüket.
 
Tárolás
A legjobb késtartó megoldás a fa késtartó tömb. Ha mindenképpen fiókban kell tárolnunk őket, érdemes a fiókot úgy berendezni, hogy a kések ne csúszkáljanak, és ne koccanjanak össze.
 
Vágófelület
Semmiképpen ne szeleteljünk vele rozsdamentes acél asztalon, mert nem tesz jót a kés élének. A legjobb, és legkímélőbb megoldás a fa vágódeszka. A fa puhább, mint a műanyag, így kevésbé veszi igénybe késünket.
 
Kezelés
Mindig fontos tudni, hogy mennyire éles a késünk, és hogy mikor éri el a vágódeszkát. A precíz szeletelés abban mutatkozik meg, hogy csöndes. Amint átvágjuk a zöldséget, már emeljük is fel a kést, ne várjuk meg az él koppanását. 
 
Fenés
Minden egyes vágás, amit a késsel ejtünk, tompítja az élt. Ilyenkor a fenőacélon pár megfontolt – nem gyors, összevissza kaszabolós – mozdulattal hozzuk helyre a mikrocsorbákat. A teljesen tompa késnél pedig használjunk fenőkövet.
Utoljára megtekintett termékek