Húsvéti kalács - nem csak Húsvétra

2020/04/08

Ebből a receptből készíthettek egy nagy fonott kalácsot, vagy több kisebb koszorút is. Húsvétkor jó játék a gyerekekkel közösen megformázni ezeket a tojással töltött koszorúkat.
 
 
 
Hozzávalók 8 kisebb koszorúhoz
50 dkg finomliszt
csipetnyi só
50 g cukor
1 + 8 tojás + 1 tojássárgája
2 dl habtejszín
1 dl zsíros tej
2 dkg friss élesztő
1 tojás a kenéshez
szeletelt mandula a szóráshoz
 
Elkészítés:
A szoba-hőmérsékletű hozzávalókat, a lisztet, a sót, a cukrot, 1 tojást és a tojássárgáját, a tejszínt, a tejet és az élesztőt robotgépbe tesszük, és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk, ez kb. 15 perc.
 
Letakarjuk, és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
 
Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 8 részre osztjuk. A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük.
 
Végül a gombócokat kettévágjuk, kissé kilapítjuk, feltekerjük, és hurkákat sodrunk belőlük. A két szálat összetekerjük, hogy kis koszorúkat kapjunk, mindegyik közepére egy egész (nem főtt) tojást helyezünk (azaz összesen 8-at), és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
 
Ismét letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni (kb. 40 perc). Végül megkenjük a kissé felvert tojással, és megszórjuk a szeletelt mandulával.
 
A kelesztés után a kalácsokat 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, amíg szép aranyszínük lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni.
Utoljára megtekintett termékek