Tésztát főzni mindenki tud! Biztos ez?

2020/06/04

Tésztát főzni mindenki tud! Biztos ez?

7 HIBA, AMIBE BELEFUTHATSZ A TÉSZTAFŐZÉSNÉL

Némi extra erőfeszítés árán egy hétköznapi tésztából is mennyei fogást varázsolhatsz. Csak győződj meg róla, hogy nem követed el az alábbi 7 általános hibát.

Ki ne szeretné a tésztát? Ez a nagyszerű étel mindig ott van nekünk a szükség óráiban, amikor megfeledkezünk a vacsoráról és éhes emberek várják, hogy megkapják a betevőjüket. Bár azt gondolhatod, hogy a tésztafőzéshez nem kell különösebb tudomány, hiszen elegendő beledobni a tésztát a forró vízbe, mégis van pár dolog, amire érdemes odafigyelned. Máris mutatjuk, hogy miken kéne változtatnod, hogy új dimenziókba emeld ezt a könnyű és gyors fogást.

1. Túl kicsi edényt használsz

Persze egy nagy edény elmosása macerás tud lenni, de ez nem lehet kifogás arra, hogy a szükségesnél kisebbet használj. A One Good Thing szerint sokkal jobb eredményt érhetsz el, ha egy nagy edényben sok vízzel főzöl, mint ha egy kicsiben kevés vízzel teszed.

Az extra hely lehetővé teszi, hogy a tészta szabadon mozogjon főzés közben. Márpedig minél jobban tud mozogni, annál kevésbé valószínű, hogy összeragad és egyenetlenül fő meg.

2. Tálaláskor öntöd rá a szószt a tésztára

A főzés utolsó szakasza vízválasztó lehet a végeredmény szempontjából. Ha azt akarod, hogy a tésztád igazán finom legyen, melegítsd fel a szószt egy másik edényben, és amikor már csak 1-2 perc kell a tésztának, abban főzd készre.

3. Veszni hagyod a tészta főzővizét

Ez az egyik legnagyobb bűn, amit csak elkövethetsz a tésztafőzésnél. Ha félreteszel egy keveset a főzővízből, majd hozzáadod a szószhoz, lágyabb és krémesebb lesz, illetve jobban rá tud tapadni a tésztára. Sőt, a keményítőben gazdag víz a maradék feltámasztására is alkalmas.

4. Olajat adsz a főzővízhez

Sokan azért csinálják ezt, hogy a tészta ne álljon össze, de az igazság az, hogy valamennyire ragadósnak kell lennie ahhoz, hogy a szósz rá tudjon tapadni.

Ha pedig megszívleled a kettes pontban foglaltakat, vagyis a szószban fejezed be a tészta főzését, amúgy sem kell attól tartanod, hogy össze fog állni. Szóval nyugodtan elhagyhatod az olajat.

5. Tányérra tálalod

Még ha viszonylag sűrű is a szószod, így is jó ötlet lehet a tésztát egy ívelt tálkába tálalni. Nemcsak tovább tartja melegen az ételt, de az evést is megkönnyíti.

6. Nem várod meg, amíg felforr a víz

A türelem rózsát terem. Ha még azelőtt hozzáadod a vízhez a tésztát, hogy elérné a forráspontját, hosszabb idő lesz elkészíteni, ráadásul a sietséget a textúrája is meg fogja szenvedni.

7. A konyhamalacba öntöd a maradékot

A maradékot inkább a hűtőbe kéne tenned, hogy később új életet lehelj bele, de a konyhamalacnál még a kuka is jobb megoldást jelent, mert az legalább nem tud eldugulni tőle.

forrás:https://divany.hu/lajfhekk/2019/10/18/tesztafozes_hibak/

 

Utoljára megtekintett termékek